La Giornata


 

Eenmaal per jaar organiseert één van de Dante-afdelingen een z.g. Giornata, een dagvullende bijeenkomst, bestaande uit verschillende onderdelen, voor leden uit het gehele land en uit België. De organiserende afdeling biedt de deelnemers een aantrekkelijk programma in Italiaanse sfeer.

 

La Giornata - Dante comitato Amsterdam

Uitnodiging voor 24 mei 2014 

In onderstaand bericht, dat wij vandaag ontvingen van het comitato Amsterdam, vindt u het definitieve programma  van de Giornata en de wijze van inschrijven. Het comitato Amsterdam nodigt u van harte uit voor het bijwonen van deze Giornata!

" Beste vertegenwoordigers van Dante comitati in den lande, 

Het heeft even geduurd, maar door wat technische problemen die te maken hadden met het omzetten van onze website, liet de mogelijkheid voor inschrijving voor de Giornata even op zich wachten. Het goede nieuws is dat we er nu helemaal klaar voor zijn!

Op 24 mei 2014 is het comitato Amsterdam van Dante Alighieri gastheer van de jaarlijkse Giornata. De afdeling Amsterdam viert haar eerste eeuwfeest en wil die vreugde met zoveel mogelijk Danteleden uit Nederland delen.

De banden tussen Amsterdam en Italië zijn altijd sterk geweest, vooral door handel en culturele uitwisselingen. Toch is er in de straten en langs de grachten van de stad weinig 'italianità' zichtbaar. Des te meer daarentegen in de grote musea en monumenten. Het bestuur heeft een gevarieerd programma samengesteld waarin uiteenlopende facetten van Italië door de eeuwen heen voor het voetlicht worden gebracht. Met ‘onze vrouw in Rome’ Anne Brandbergen duiken we meteen in het post-Berlusconitijdperk: hoe moet het verder met politiek en economie?
De middag is gewijd aan kunst en cultuur. De deelnemers kunnen kiezen uit een bezoek aan het Rijksmuseum waar in de nieuwe opstelling weliswaar Italië geen aparte presentatie heeft gekregen, maar er met enig zoeken meesterwerken te vinden zijn. Het ‘achtste wereldwonder’ naar ontwerp van Jacob van Kampen was een ongeëvenaard bouwwerk, met Italiaanse allure én talrijke verwijzingen naar de Romeinse wereld; u maakt daarmee kennis tijdens een speciale excursie door het Paleis op de Dam. Film en opera zijn onderwerp van kijk- en luistersessies op typisch Amsterdamse locaties aan het Leidse Plein. Ook kunt u uw taalkundige liefde voor het Italiaans botvieren bij onze partner StudioLingua. In een slotvoordracht komen evocaties van Pompeii, in sommige opzichten het pars pro toto van het Romeinse Italië, aan de orde. Zij laten een boeiend beeld zien van hoe er tegen deze oude opgraving en via haar tegen het mooie land aan de voet van de Vesuvius werd en wordt aangekeken.

Tussen de activiteiten door wordt gezorgd voor drank en spijs.

De hoofdlocatie is het Amsterdams Lyceum, een topmonument van de Amsterdamse School in Amsterdam Zuid.

Programma
11:00-11:15   Ontvangst Amsterdams Lyceum
11:15-12:00   Lezing Anne Branbergen
12:00-13:00   Lunch
13:00-16:00   Keuzeonderdeel:
excursie of lezing op locatie

  • Rondleiding Italiaanse kunst in het Rijksmuseum door dr. Arno Witte -
  • Rondleiding Paleis op de Dam door drs. Eymert Goossens -
  • Italiaanse opera in vogelvlucht door drs. Hein van Eekert (De Kring, Kleine Gartmanplantsoen) -
  • Il cinema italiano in vogelvlucht door Kevin Toma (De Melkweg, Lijnbaansgracht) -
  • Italiaanse les Il Mar Mediterraneo nella canzone italiana verzorgd door StudioLingua (Ruysdaelstraat)

16.00-17.00   Hereniging in het Amsterdams Lyceum, lezing Eric Moormann over de literaire
                    verbeelding van Pompeii en de Vesuvius.
17.00-22.00   Aperitief en diner

Inschrijven kan via onze nieuwe site: www.dante-amsterdam.nl, door gebruik van de knop 'schrijf je nu in voor de Giornata'.

Graag tot ziens op 24 mei a.s.!


Hartelijke groet,
Isabel van de Kant
Secretaris Dante Alighieri Amsterdam
"