Geschiedenis van de Italiaanse wijn

Deelname

Aanmelden voor dit evenement is niet meer mogelijk

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
17 okt. 2019 20:00 - 22:00
Locatie
Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, Amersfoort

Lezing : Geschiedenis van de Italiaanse wijn
Spreekster : Marie Florence van Es

Taal: Nederlands

De lezing gaat over de boeiende geschiedenis van de wijncultuur in Europa, die eind 19e eeuw bijna ten onder ging. Speciale aandacht wordt besteed aan de belangrijke rol die Italië speelt sinds de Feniciërs bijna 3000 jaar geleden de wijnbouw naar Sicilië brachten. De Grieken en de Etrusken en nog later de Romeinen bouwden deze verder uit. Italië is daardoor een van de oudste en grootste wijnproducerende landen ter wereld. Het aanbod is groot en gevariëerd. Italië heeft alles in huis om
wijn van hoge kwaliteit te maken. Dat blijkt onder andere uit de ‘Wijnrenaissance’ die in de jaren tachtig van de vorige eeuw begon. Daarbij verlegde men het accent van bulkwijn naar kwaliteitswijn. 

Italiaanse wijn heeft een eigen karakter of ‘tipicità’ zoals de Italianen dat zelf noemen. Dat komt vooral door de autochtone druivenrassen. Dat zijn druiven die hun oorsprong in Italië hebben en die meestal alleen in een bepaalde wijnstreek groeien. Het zijn er tegen de 400. Een groot aantal stond zo’n 20 jaar geleden op het punt van uitsterven. Gelukkig hebben wijnpioniers ze net op tijd gered en nu stijgt de belangstelling voor wijn van autochtone druiven.
Marie Florence van Es studeerde in Leiden Italiaanse Taal- en Letterkunde en Rechten. Als diplomaat was ze in een aantal landen werkzaam, waaronder Italië. Haar belangstelling voor wijn groeide met de jaren. Ze specialiseerde zich in Italiaanse wijn, onder andere door een opleiding bij de Italiaanse Sommelier Associatie (AIS).
Ze is de auteur van het boek ‘Wijngids Italië’.
 
 

Deelnemers

Je moet ingelogd zijn om alle deelnemers te zien