Marc Permeke - Bernini 18 april 2024

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
18 apr. 2024 20:00 - 21:30
Locatie
Fonteinkerk

Marc Permeke - Bernini 18 april 2024

Marc Permeke zal een lezing over Bernini verzorgen in het Nederlands!

Gian Lorenzo Bernini
(Napels, 7 december 1598 - Rome, 28 november 1680) was een Italiaanse architect en beeldhouwer uit de barokperiode. Zijn vader, Pietro Bernini, was ook  beeldhouwer. Vrij vaak wordt zijn voornaam aan elkaar geschreven als "Gianlorenzo", of als "Giovanni Lorenzo".

Wat de uitzonderlijke talenten van Donatello voor de beeldhouwkunst van het quattrocento en dat van Michelangelo voor de kunst van de 16e eeuw waren, was dit bij Bernini de Romeinse barok. Bernini, die net als deze twee voorgangers een uitgesproken kunstenaarspersoonlijkheid had, drukte zijn stempel op de kunst van Rome in de 17e eeuw. Sterker dan enig kunstenaar voor hem had gekund, hield hij de kunst van zijn tijd in zijn greep. Bernini had het vermogen om architectuur en beeldhouwkunst op een expressieve manier met elkaar te verenigen.

Het oeuvre van Bernini is onlosmakelijk verbonden met het pauselijk hof. Hij schiep spectaculaire meesterwerken voor vier pausen, Urbanus VIII, Innocentius X, Alexander VII en Clemens IX. Bernini’s carrière als bouwmeester begon met het pontificaat van Urbanus VIII, die de verbouwing van de Santa Bibiana toevertrouwde aan deze kunstenaar, die toen nog geen ervaring als architect had.

Bio Marc Permeke wordt nog ingevuld.


De lezing is in het Nederlands.

Tijdstip: donderdag 18 april 2024 van 20.00-21.30 uur
Locatie: Fonteinkerk, Robert Kochstraat 4, Amersfoort, boven in de Zonnekamer
Entree: gratis voor leden van Dante Alighieri, niet-leden € 5,00 

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen