Blogs

​Dante Leeft! Expositie en lezingenprogramma

Een eigentijdse blik op Dante Alighieri (1265-1321)

Van 30 september tot 24 oktober organiseert Dante Alighieri Amersfoort in samenwerking met 033Fotostad/Rietveldpaviljoen een expositie en lezingenprogramma in het kader van het Dante 700 jaar.

De feestelijke openingsavond op 30 september is speciaal voor leden en introducees. Aanmelden voor de openingsavond en de lezingen via de website van Dante Alighieri Amersfoort.

 

We leven in een chaotische tijd met onderlinge strijd, epidemieën en veel vluchtelingen. Dante Alighieri leefde ruim zevenhonderd jaar geleden ook in zo’n chaotische tijd. Zijn woonplaats Florence werd continu bedreigd door aanvallen van buiten, maar vooral door interne spanningen en bloedige conflicten. In de omgeving heerste malaria en regelmatig brak de pest uit. Op 37-jarige leeftijd werd Dante verbannen uit zijn geliefde stad. De rest van zijn leven zwierf hij als banneling rond. Op zijn laatste omzwerving kreeg hij malaria en stierf. Hij was 56 jaar oud.

Dante was een dichter. Met zijn werk laat hij zien dat je met een creatieve houding boven je eigen ellende kunt uitstijgen. In zijn belangrijkste werk, La Divina Commedia, maakt hij een reis door het Inferno, Purgatorio en Paradiso. Hij schreef het in ballingschap. In de afgelopen zevenhonderd jaar heeft dit werk vele lezers geraakt.

De expositie en lezingen laten zien hoe La Divina Commedia ook nu nog kunstenaars, fotografen, schrijvers en filmmakers inspireert. Kunnen wij onze eigen Dante zijn?

Deelnemende kunstenaars
Dracorubio, Nico Brons, Petra Katanic, Wietse Kuis, Nikolaas van Os, Marc Rietdijk en Arij van der Stelt, Emile van der Kruk

Lezingen
Donderdag 30 september vanaf 20.00 uur:  Dante Leven en Werk - Rob Vroom   
Donderdag 7 oktober vanaf 20.00 uur:  Dante en film - Kevin Toma   
Donderdag 14 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en kunstgeschiedenis - Irmin Visser   
Donderdag 21 oktober vanaf 20.00 uur: Dante en popmuziek - Fabiana Dammers

Expositie en lezingen in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8 in Amersfoort.

Opening expositie: Donderdag 12.00 – 17.00 uur; Vrijdag t/m zondag 12.00 – 17.00 uur.
Lezingen: 20.00 – 21.30 uur.


26okt

Dante Leeft! Waarom?

Tijdens de openingsavond van de expositie ‘’Dante Leeft!’’ hield Rob Vroom, voorzitter Dante-Amersfoort, een lezing met de prikkelende...

31aug

Dante 700 September 2021

De Welfen en Ghibellijnen, de verbanning en de dood van Dante Alighieri Als we het leven van Dante Alighieri in 2 stukken indelen, dan...

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen