Dante en popmuziek

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
21 okt. 2021 20:00 - 22:00
Locatie
Rietveldpaviljoen, Zonnehof Amersfoort

Dante en popmuziek

De Italiaans-Nederlandse singer songwriter Fabiana Dammers onderzocht tijdens haar Italiaanse literatuurmaster aan de UvA de invloed van Dante’s Divina Commedia op de popmuziek, een weinig bestudeerd gebied. De titel van haar onderzoek is ‘La Divina Commedia e le sue metamorfosi nella musica pop. Temi ed elementi strutturali danteschi reimmaginati’. (De metamorfose van de Goddelijke Komedie in popmuziek. Thema's en structurele elementen van Dante opnieuw uitgevonden). Aan de hand van beeld- en audiofragmenten laat Fabiana zien hoe de Divina Commedia als inspiratie is verwerkt in de popmuziek vanaf de jaren ‘50 van de vorige eeuw tot op heden, van Italiaanse singer-songwriters en popgroepen tot Ierse folk en de Duitse ‘Berlijnse school’ uit de jaren ’70.  Zij gaat in het kort ook in op de muzikaliteit in de Divina Commedia zelf en kenmerken van de popcultuur in het algemeen om zo het verband zichtbaar te maken.  

Na de pauze zingt Fabiana Italiaanse liederen in het popgenre, zowel liedjes van eigen hand als liedjes van artiesten als Lucio Battisti, Gianna Nannini en Zucchero. Hierbij speelt zij akoestische gitaar.

Fabiana Dammers begon met het schrijven van liedjes op haar zeventiende, toen ze een gitaar van haar vader cadeau kreeg. Ze volgde een opleiding aan het Conservatorium en in 2008 won ze als singer songwriter de Grote Prijs van Nederland.  Ze treedt op als performer, geeft workshops en in de tussentijd ronde zij cum laude de studie Italiaanse Taal en Cultuur af in Amsterdam met haar masterscriptie over Dante en de popmuziek.


Fabiana Dammers geeft deze lezing en muzikale performance in het Rietveldpaviljoen aan de Zonnehof in Amersfoort.

 

Taal lezing: Nederlands