De wereld achter het masker - Commedia dell'Arte

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
16 mrt. 2023 20:00 - 21:30
Locatie
Fonteinkerk

De wereld achter het masker - Commedia dell'Arte

De wereld achter het masker - Commedia dell'arte

Theatrale lezing door masker- en theatermaker Frans Krom 

In het begin van de 15e eeuw ontstaat in het arme en verdeelde Italië een vorm van theater die in korte tijd ongekend populair wordt en ruim twee eeuwen het Europees theater domineert: de Commedia dell'Arte. De speelstijl van de Commedia was grotesk en fysiek én heel ongebruikelijk: met maskers. De geheel eigenzinnige manier van theater die hierdoor ontstond was niet te vergelijken met enige andere vorm van theater. Het maskertheater was een theatrale reactie op de samenleving van toen. Acteurs vochten zich los uit het elitaire paleistheater en richtten zich op straat tot het volk. Toespelingen op actuele gebeurtenissen en personen vormden de basis. Met thema's als geld, eten en huwelijkse problemen stond de Commedia dicht bij de gewone mensen.

De lezing wordt gegeven door Frans Krom een masker- en theatermaker uit Amersfoort. Hij heeft zich verdiept in de het maskertheater van de Commedia dell'arte door studies te volgen. Bij Antonio Fava uit Reggio Emilia leerde hij de theorie en spel van de Commedia dell'arte. Het maken van traditionele leren maskers van de Commedia heeft hij geleerd bij de helaas overleden Donato Sartori uit Padua.

De lezing heeft dan ook een theatraal karakter. Frans zal zijn verhaal illustreren met live uitgevoerde demonstraties.

Dat Frans Krom tot één van dé commediaspecialisten van Nederland gerekend mag worden, wordt duidelijk zodra hij een masker opzet: er treedt onmiddellijk een indrukwekkende transformatie op. Bijzonder in zijn lezingen is bovendien dat Frans Krom ook als ambachtelijk maskermaker uitgebreid kan ingaan op de diverse technieken en materialen die gebruikt worden bij het vervaardigen van maskers.

Frans Krom leerde het vak van Italiaanse meesters, hij speelde o.a. op Oerol, hij regisseert en exposeert. Hij ontwerpt maskers voor diverse theater- en muziekproducties, tevens voor particulieren. Zo heeft hij o.a. maskers ontworpen voor de opera ‘Maria Nunez’, dance-event Sensation White en voor de Floriade. In Amersfoort heeft Frans Krom een atelier en galerie aan de Zuidsingel 45.

Taal: Nederlands

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen