Stravaganza musicale Fiorentina

Over dit evenement

Categorie
Lezingen
Organisator
Bestuur
Datum en tijd
24 mrt. 2022 20:00 - 21:45
Locatie
Fonteinkerk

Stravaganza musicale Fiorentina

Stravaganza musicale Fiorentina

De geboorte van het muziektheater van de Medici


Italië was het land waar de Renaissance ontstond, met een nieuwe perspectief op wetenschap en humanisme. Dit had ook. grote gevolgen voor de diverse kunstdisciplines. Spil in deze fundamentele omwenteling was Firenze waar de heersende familie van de Medici kosten noch moeite spaarde om zich groots te profileren; hiertoe werden de beste wetenschappers en kunstenaars ingezet. Een van de resultaten van dit rijke Florentijnse mecenaat was de coproductie van schilders, couturiers, dichters, dansers, componisten en technici die samen experimenteerden om te komen tot een spectaculaire vorm van muziektheater. Hiermee zou al snel de basis worden gelegd voor het muziekdrama, de opera.
Pieter Bakker toont ons In deze lezing aan de hand van beeld, woord en muziek  hoe de Medici hun intermedi, copieus vulden met mascherate, mythologie, nuove musiche, sinfonie, ballet en wat niet al.

Pieter Bakker is  muziekhistoricus. Via zijn muziekhistorische bureau MUSICA DOCET verzorgt hij cursussen en lezingen op het gebied van de muziekgeschiedenis.
Eerder verzorgde hij voor Dante Amersfoort de lezing 'Turijn in beeld, woord en klank'. 

 

Taal: Nederlands

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen