Nieuws

De Toorts: La Vita Bella di Caspar van Wittel

De Toorts: La Vita Bella di Caspar van Wittel

In De Lieve Vrouw Amersfoort wordt in het kader van de Vanvitelli tentoonstelling de film DE TOORTS  La Vita Bella di Caspar van Wittel vertoond. Actuele data en tijden zie de website van De Lieve Vrouw.

In het buitenland wordt hij in één adem genoemd met o.a. Rembrandt en Vermeer. Maar in Nederland is de Amersfoortse schilder Caspar van Wittel (1652) nauwelijks bekend. Hoog tijd om daar verandering in te brengen.

Caspar van Wittel werd omstreeks 1652 geboren in Amersfoort. Hij vertrok op jonge leeftijd naar Italië en is daar beroemd geworden onder de naam Gaspare Vanvitelli. Zijn prachtige stadsgezichten brengen tegenwoordig miljoenen op en hangen in vooraanstaande musea als het Prado in Madrid, de Hermitage in St. Petersburg en het Capitolina in Rome.

Van Wittel is als eerste begonnen Italiaanse stadsgezichten te schilderen en was daarmee het grote voorbeeld voor de beroemde Canaletto. Van Wittel klom snel op tot de lieveling van de adellijke kunstwereld. Zijn zoon Luigi Vanvitelli werd één van de meest vooraanstaande Italiaanse architecten.

Alle reden om de prachtige documentaire 'De Toorts: La Vita Bella di Caspar van Wittel' te bekijken en deze bijzondere Amersfoortse schilder eindelijk de eer te geven die hem toekomt!

Reacties

Log in om de reacties te lezen en te plaatsen